Massage praktijk Almere

Wat is Shiatsu

Shiatsu is een uit Japan afkomstige therapie met als doel pijnlijke en/of gevoelige lichaamsdelen te behandelen door aanraking met de handen en druk van de vingers. Zo wordt een natuurlijk genezingsproces in gang gezet, dat lichaam en geest zowel ontspant als prikkelt.

Shiatsu is een Japans woord dat zoveel als "druk door vingers" betekent. Reeds 500 jaar geleden was in India en China een behandeling met drukpunten bekend. Shiatsu is ontstaan vanuit het Chinese Amma, een massage die bestaat uit wrijvingen, kloppen en kneden met de handen en die naar Japan overwaaide. Tijdens de Edo-periode (1600-1867) bereikte Amma een hoogtepunt in Japan. In de tweede helft van de negentiende eeuw, na de openstelling van Japan, werd Amma in grote mate vervangen voor westerse massage. Tokujiro Namikoshi (1905-1998) heeft na het bestuderen van de Amma-massage en de westerse massage in 1935 een eigen instituut voor Shiatsu opgezet, welke in 1955 voor het eerst een wettelijke erkenning kreeg als onderdeel van de Amma-massage. In 1964 werd Shiatsu pas erkend als een aparte vorm van massage die duidelijk afwijkt van Amma en andere massage technieken. Nu is Shiatsu een in Japan, door het ministerie van Gezondheidszorg, erkende geneeswijze. De Shiatsu therapeut moet aan een flink aantal eisen voldoen wil er een accreditatie kunnen plaatsvinden.

Stoel-Shiatsu

Nadat de client in de speciale massage stoel heeft plaatsgenomen die op maat voor de patient wordt ingericht, wordt de bovenkant van de rug, de schouders, de armen en de nek behandeld volgens een speciaal programma.

Dit kan ook op het werk. Ik heb al op verschillend bedrijven ervaring opgedaan met stoel-shiatsu. Maximaal aantal patienten per dag in overleg vast te tellen.

Ook hier is toch een intake gesprekje nodig. Dit valt onder mijn BIG geheimhoudingsplicht en met de gegevens word zeer zorgvuldig omgegaan. Waarom een intake? Alleen al omdat als mensen bijvoorbeeld hoge bloeddruk hebben (door werkstress bijvoorbeeld) en medicijnen hiervoor gebruiken, ze dat niet per sé willen dat hun collega's dat weten. Maar als ik mensen met hoge bloeddruk ga behandelen en ze ontspannen, dan kan het gebeuren dat de bloeddruk zich herstelt, weer normale waarden aanneemt, maar vervolgens door de medicatie te laag wordt. Ze zouden dan na de behandeling flauw kunnen vallen. Dan moet ik daar absoluut rekening mee houden. Vooral RSI klachten kunnen tijdelijk flink verlicht worden door mijn behandeling. Verder geef ik advies hoe RSI te voorkomen is en geef ik gerichte adviezen en oefeningen. De behandelingen op zich duren ongeveer 15 minuten maar met intake gesprekje 20 minuten en kost 30 euro.

Wat is voetreflexologie

Voetreflexologie gaat er van uit dat je hele lichaam, met al zijn organen, op de onderkant, boven- en zijkant van je voet geprojecteerd zijn, we zijn tenslotte uit een cel ontstaan dus alle cellen zijn op een manier met elkaar verbonden. Met de handen worden de voeten gemasseerd en door op specifieke punten te drukken kan je op afstand organen stimuleren. Het werkt vaat ook heel ontspannend, ook doordat er ademhalingsoefeningen bij worden gedaan. Vaak blijken er punten op de voet pijn te doen waar, bij navraag, ook in het lichaam zich een probleem blijkt voor te doen. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van de voetboog, bij strijkingen hierlangs word pijn aangegeven op een specifiek punt, bij de shiatsu later blijkt dat op die hoogte in de rugwervels er ook een pijnplek zit. Bij de loodrechte lijn tussen grote en 2de teen naar beneden een diepe kloof (relatie met slokdarm en luchtpijp), blijkt, bij navraag, de client erg last van maagzuur te hebben.